ІНТЕРНЕТ-СЕМІНАР ФЕДЕРАЦІЇ РИБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » ІНТЕРНЕТ-СЕМІНАР ФЕДЕРАЦІЇ РИБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ » Проблеми корму » Про ринок рибного борошна в Україні


Про ринок рибного борошна в Україні

Сообщений 1 страница 2 из 2

1

Беручи до уваги, що цей рибне борошно є головною складовою комбікормів, для подальшого розвитку виробництва цієї продукції вважаю за доцільне згадати про попередні спроби вивчити це питання. Зокрема, це проводилося наприкінці 2005-го, під час підготовки візиту делегації Укрдержрибгоспу до Перу - найбільшого виробника цієї продукції, яка (поки що) складає голову частину комбікормів, в т.ч й для цілей аквакультури. Наведу витяг з моєї доповіді Голові :
     
       І. Оцінка потреб країни в риб.борошні (Тис. т /рік)
На виготовлення комбікормів для аквакультури 25-30
На потреби птахівництва  та тваринництва          30-40 *
Разом                                                          60-75

• Приблизна оцінка.
На наші офіційні запити :
-  ДАК “Хліб України”, головний виробник комбікормів в Україні” – не відповів;
-  МінАП, Департамент ринків ... – переадресував до ТОВ “Птахопром” та “Тваринпром”. 
    За повідомленням “Птахопрому”, птахівництво потребує біля 1,6 млн. т комбікормів на рік, які містять 5-7 % риб.борошна. Тобто ця галузь потребує не меньш 80 тис.т цієї продукції. Проте цей ринок на 60-70 % вже завойовано продукцією з сої (дешевше, хоч і протеїну містить лише 40-42 %, в порівнянні з 60-65 % якісного риб.борошна).  “Птахопром” має досвід використання риб.борошна як українського, так і перуанського походження. Ця імпортована продукція (потрапила чомусь через Росію) в принципі їх задовольняла і за якістю, і за ціною.
             Таким чином, птахівництво цим часом орієнтується на 20-30 тис т риб.борошна на рік, за ціною 4,10-4,50 грн.\кг  і  % протеїна більш 60.
З “Тваринпромом” такого контакту не виходить. Можливо, зацікавленість менша, бо присутність в кормах риб.борошна надає неприємного привкусу м”ясу, тому корма з сої мають більший попит. Повністю ж виключаючи цю галузь із рахунків не можна, пропонується вважати її потреби в борошні в обсязі 10 тис. т \ рік.

             ІІ). Національне виробництво рибного борошна (м-ли Держкомстату)
Рік                   Тон
2001                  15444
2002                  13284
2003                  14483
2004                   9023
2005, І пол.   3852   

       Більшість рибного борошна українського походження виробляється в ЦСА, районі Мавританії (5-8 суден, по 3-5 т на добу). Один із найбільших виробників - АРК “Антарктика”, яка періодично постачає його в Україну. Цього року, за наявною інформацією, нею завезено біля 1000 т, декількома партіями. Ціна, після виконання митних процедур в Одесі у вересні п.р., склала 4,50-4,80 грн/кг  (вище див. думку з цього приводу користувача - “Птахопрому”). Інший крупний виробник – ООО “Інтеррибфлот” – інформує про 6000-тонні річні поставки борошна з р-ну Мавританії в Україну; ціна приблизно та сама  Хоч ця компанія уступає “Антарктиці” за числом виробничих суден, борошна вони випускають більше, що пояснюється більшою кількістю сировини для борошна, яка поступає в якості відходів від консервного виробництва в морі.

     Виробництво борошна в Україні з мілких пелагічних риб Чорного та Азовського морів, незважаючи на наявність певних ресурсів для цього, стримується відсутністю відповідних технологій (ці види мають в складі підвищений відсоток жиру та рідини; тому потребують специфічних установок для виробництва борошна з них). Точніше, коштів для доступу до них. Як відомо, один із лідерів світового виробництва обладнання для випуску борошна, шведська компанія “Альфа Лаваль”, має пропозиції і для такої сировини. Таке обладнання придбали  турецькі компанії; воно з успіхом використовуються на чорноморській хамсі, навіть начебто в водах Грузії. Вірогідно, дещо з такого обладнання може запропонувати й датська компанії “Атлас”. Можливо, більш цікавими стали вже  й пропозиції Ніжинського механічного заводу.

      Доповненням та значної мірою альтернативою рибному борошну може бути інша продукція із рибних відходів. Наприклад, рибний фарш, у вигляді т.зв. "рідкої риби", або просто зібрана та законсервована нетоварна мілка пелагічна риба (на баржах, в бочках і т.п. - це робилося під час літньої чорноморської путині у 80-х).   Маємо певний досвід, технології виробництва, збереження, використання. Собівартість такої продукції значно нижче, ніж борошна, а попит на неї можна очікувати не менший, особливо з боку підприємств з аквакультури та тваринництва (птахівники надають перевагу сухому корму).

       Також заслуговують уваги досвід та перспективи цільового промислу для виробництва подібної кормової продукції океанських вожних живих ресурсів, що недовикористовуються. Це анчоуси (головна сіировина для виробництва перуанського і чилійського борошна, а невикористані запаси, наприклад - в р-ні Перської затоки), а також найбільший за обсягом можливого додаткового вилучення ресурс океану – антарктичний криль. Як відомо, українські рибалки відкрили цей ресурс і опрацювали технології його використання. Головним чином це була харчоіва продукція (консерви і м`ясо криля); в середині 90-х севастопольська “Атлантика” співпрацювала з чилійськими партнерами з випуску на своїх суднах крильового борошна, пізніше, спільно з ПівденНІРО та Південрибтехцентром - розробила технологію випуску іншого кормового продукту - т.зв. "рідкого криля".

       ІІІ)   Статистика Держкомстату щодо імпорту борошна в Україну в 2004 р.
Найменування Кільк., т   Варт., тис.дол.США Сер.ціна, долл./т % до заг. імпорту % на ринку України
В С Ь О Г О 7453   4299                        577                            100                     100
РФ                     292   137                             470                               3,9                         1,8
ЕСТОНIЯ            935   281                                300                              12,5                         5,7
IСЛАНДIЯ            992   517                          521                              13,3                         6,0   
IТАЛIЯ             20             21                          1054                                0,3                         0,1
ЛАТВIЯ            993   419                          422                               13,3                         6,0
ПОЛЬЩА              80     53                         660                                 1,2                         0,5
МАВРИТАНIЯ      93     59                                 638                                 1,2                         0,5
МАРОККО            240   132                                 550                                 3,2                         1,5
ПЕРУ                 3170  2239                            706                               42,5                        19,1
С Ш А           638          441                                 691                                 8,6                          3,9
Націон. виробництво
                         9023                                                                                                54,9

          IV)   Імпорт рибного борошна за 1999-2004 роки
Рік     МТ        Тис долл.США    Середня ціна, долл./т
1999   6 664            1 820                    273
2000   6 061            2 045                 337
2001   9 598            4 150              432
2002   8 671            3 941                 455
2003   6 900   
2004   7 453                 4 299                    556

            V)   Статистика експорту українського рибного борошна 1999-2003 роки
Рік   Кільк.    Вартість, Середня ціна,
             т        тис.д.США   долл./т
1999   3451 1338  388
2000   5154 1817         353
2001   2048 745         364
2002   1912 821         430
2003   1336 604         452

                Висновки та пропозиції :
        Імпорт рибного борошна з Перу має певний інтерес і перспективи для України. Цей імпорт, як і імпорт будь-якої рибної продукції взагалі, пропонується використати в якості стимулу для розвитку галузі (дещо насторожує стійкий ріст імпорту рибної продукції, а також гордість, з якою доповідають про це представники Мінекономіки та Держмитслужби). За оптимістичними оцінками, при досягненні відповідного рівня цін та якості, з опанування сучасними технологіями виробництва різної продукції, обсяг споживання кормової рибної продукції в Україні може збільшитись до120-150 тис. т\рік.
        Пропонується вивчити можливість участі україсньких рибалок / суден, за підтримкою держави, в процесі виробництва перуанського борошна, з постачанням своєї частки в Україну.
        В цілому ж проблема задоволення попиту національного ринку кормів потребує відповідної  уваги та додаткового вивчення. Пропонується залучити для цього відповідні галузеві структури та винести це питання, серед інших, для обговорення на Інтернет-форумі. “Рибна галузь України – проблеми та майбутнє”, визначивши, крім іншого, оптимальне співвідношення між різними видами кормової рибної продукції (борошно – фарш – “ридка риба” – “ридкий криль”) а також продукції з сої. Залучити до опрацювання і втілення його результатів інші органи державної влади.

====
       Хотів би зазначити, що підготовка цього візиту проводилася достатньо активно, із залученням зацікавлених ураїнських підприємств і закладів. Хорошо попрацювало Посольство України у Перу : вивчено/перекладено місцеве законодавство, здійснено низку корисних контактів, ... Але результати, як каже В.Черномирдин - "как всегда" : делегацію перед від`їздом за якимись мотивами було "перезавантажено", увагу перенесено на інші справи ...   Навіть домовленостей про прямий імпорт не досягнуто, не згадуючи про участь у виробництві (зацікавлених бізнесменів з делегації також вилучено). Але після доповідь типу "Технічне завдання виконане в повному обсязі" - пролунала. ("Ставь птицу!")
Черговий (урядовий) візит до Перу за участю представника Держкомрибгоспу (весна 2008р.) пройшов, наскільки відомо, тихо і ще більш безслідно.

Отредактировано В.Літвінов (2009-07-29 16:48:30)

0

2

Украинские рыбаки могут поставлять на кормовые цели,исходя из ОДУ,до 25 тыс.тонн мелкой рыбы,невостребованной продовольственным рынком.Колоссальным успехом этой дискуссии было бы технологическое и маркетинговое решение:как переработать рыбу до кормовай пригодности и какие обьемы и цена удовлетворят рыбоводов.Предложение:1.Рыбоводы дают технические условия на небходимый продукт.
2.Я готов сделать расчет технологического процесса и стоимость готового продукта.
3.Делаем пробную партию и испытываем.
4.Если результаты положительные ,решаются две проблемы: сбыт продукции для промысловиков и получение дешевого и качественного корма для рыбоводов.

0


Вы здесь » ІНТЕРНЕТ-СЕМІНАР ФЕДЕРАЦІЇ РИБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ » Проблеми корму » Про ринок рибного борошна в Україні